Artrose bij de kat

Artrose bij de kat

Wat is artrose en hoe ontstaat het?

Artrose betekent slijtage van het kraakbeen van de gewrichten. Dit ontstaat vaak op oudere leeftijd en zien we bij 80-90% van de katten ouder dan 12. De oorzaak van artrose bij katten is meestal niet te achterhalen, dit noemen we primaire artrose. Secundaire artrose kan worden veroorzaakt door overgewicht, een onderliggend (aangeboren of verkregen) gewrichtsprobleem zoals heupdysplasie, of schade aan de gewrichten door een ongeval of eerdere operatie. Artrose is een proces die niet teruggedraaid kan worden, wel kunnen wij stappen ondernemen om verdere slijtage te beperken en de klachten hiervan te verminderen. 

Verschijnselen

Katten laten zelden duidelijke pijnklachten zien. Opvallend is dat katten vaak niet mank lopen. Bij honden en mensen is dit wel een bekend symptoom van artrose. Hierdoor is het als eigenaar lastig op te merken en wordt artrose vaak gemist. Sommige gedragsveranderingen kunnen wel een indicatie geven hoe het met de gewrichten gaan.

Gedragsveranderingen die regelmatig worden waargenomen bij katten met artrose zijn:

 • Meer slapen of op één plek liggen
 • Op andere plekken liggen dan gebruikelijk
 • Minder (hoog) springen en minder traplopen
 • Twijfelen bij het springen of mis springen
 • Viltplekken, met name op de lage rug en/of achterhand
 • Nagels die niet goed slijten of ingroeien
 • Pijnlijk of boos bij aaien over de rug
 • Buiten de bak poepen/plassen

Op deze website kunt u makkelijk een check doen om te kijken of uw kat mogelijk last heeft van artrose: https://www.zoetispets.com/nl-nl/kat/artrose/test/

Diagnose

De enige manier om een definitieve diagnose te stellen is door aanvullend onderzoek met röntgenfoto's of eventueel een CT-scan. Soms wordt er geen definitieve diagnose gesteld maar behandelen we op basis van waarschijnlijkheid. Hierbij gebruikt de dierenarts gegevens als de leeftijd, klachten, voorgeschiedenis en uitkomsten van het klinisch onderzoek om een waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen. 

Hoe wordt artrose behandeld?

Artrose is helaas niet te genezen. Wel kan je kat nog een lang en plezierig leven leiden als het op tijd opgemerkt wordt. De behandeling van artrose pakken we van verschillende kanten aan. 

 • Gewicht: Het is van groot belang dat uw huisdier een gezond gewicht heeft. Als uw huisdier overgewicht heeft, is het van belang dat we dit terug naar een gezond gewicht brengen. Uit onderzoek blijkt dat bij iedere 5% gewichtsverlies bij dieren met artrose en overgewicht, een zichtbare vermindering is van de pijnklachten.
 • Voeding: Met een speciaal dieet voor artrose zien wij binnen 6-8 weken vaak verbetering in de klachten. Dit dieet heeft een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren, dit werkt in de gewrichten ontstekingsremmend. Verder zitten hier vaak supplementen in waarvan het vermoeden bestaat dat deze een positief effect hebben op het gewricht, hiervan is echter vaak beperkt wetenschappelijk bewijs van.
 • Omgeving en verzorging: maak het leven van je kat makkelijker door hem/haar te helpen met opstapjes bij hogere plekken en een kattenbak aan te schaffen met een lage instap. Aangezien een kat met artrose zichzelf minder goed kan verzorgen is het fijn als je hem daarbij helpt door regelmatig te borstelen en klitten te verwijderen.
 • Medicatie: Bij duidelijke pijnklachten worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven (Metacam of Onsior). Deze ontstekingsremmers werken ook pijnstillend en zorgen ervoor dat de ontsteking in het gewricht afneemt. Zo kunnen we de neerwaartse cyclus van gewrichtsontsteking vaak doorbreken. Dit geneest het proces niet, maar zorgt er wel voor dat het zich minder snel ontwikkelt. Wanneer nodig schrijven wij deze middelen voor langere tijd voor zodat je kat pijnvrij kan leven. Soms volstaat hiervoor een lagere dosering dan gebruikelijk. Op het moment dat de maximale dosis hiervan onvoldoende pijnstilling geeft, kunnen wij aanvullende pijnstillers voorschrijven om hier verlichting in te geven. Een relatief nieuw middel wat bij katten regelmatig wordt ingezet met goed effect is een maandelijkse injectie genaamd Solensia. Het voordeel van dit middel is dat het enkel op de pijnsignalering bij artrose werkt, zonder dat het invloed heeft op andere processen in het lichaam, wat maakt dat dit middel geen bijwerkingen heeft.
 • Doorverwijzen: In sommige gevallen zien wij ondanks een gezond gewicht, goede voeding, voldoende beweging en medicatie dat het niet lukt om de klachten onder controle te krijgen. In dit geval is ons advies om de orthopeed je kat te laten nakijken en de opties te bespreken. De orthopeed is de aangewezen persoon om u te adviseren in alternatieve behandelmethodes, bijvoorbeeld chirurgie of fysiotherapie.

Vervolgplan

Het is de bedoeling dat de klachten op een gegeven moment onder controle zijn. Wanneer dit het geval is, is ons advies om iedere 6 maanden op controle te komen bij de dierenarts. Zo blijven wij alert op veranderingen die zich heel langzaam ontwikkelen en daardoor niet zo snel opvallen. Daarnaast is het verstandig om je kat iedere 3 maanden te komen wegen. Op deze manier weten wij zeker dat we je kat de juiste hoeveelheid voeding en juiste dosering medicatie kunnen voorschrijven.