Grasaren

Het seizoen van de grasaren is er weer! Letten jullie goed op tijdens en na de uitlaatbeurt? Meer informatie over de gevaren van grasaren en hoe je kan voorkomen dat ze op vervelende plekken komen vind je op onze website!

Grasaren zijn de zaadjes van grassen. Deze hebben een scherpe punt en worden stevig bij aanhoudende droogte. Ze blijven makkelijk in de vacht van honden hangen, maar zijn ook zo scherp dat ze door de huid heen kunnen prikken. Wanneer dat gebeurt kunnen ze 'aan de wandel' in het lichaam. We zien grasaren vaak tussen de teentjes, in de oksels en liezen, en in de oren. In zeldzame gevallen zien we ze zelfs in de bek!

Wanneer je hond een grasaar heeft die door de huid heen is gegaan, dan zie je vaak in eerste instantie een klein wondje, waar de hond vaak aan likt. Dit wordt snel een kleine (of grote) bult met pus en vocht, omdat het lichaam reageert op iets wat het niet herkent. Het doet vaak zeer, sommige honden gaan mank lopen. Bij een grasaar in het oor zie je vaak dat een hond met een scheve kop gaat lopen en erg piept. Herken je een van deze klachten? Neem zo snel mogelijk contact op! Hoe sneller we erbij zijn, hoe makkelijker het vaak is om de boosdoener te vinden en te verwijderen.

Maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Heeft jouw hond lange haren of hangende oren, dan loopt hij of zij meer risico hierop. Vermijd dus zoveel mogelijk plekken met veel grasaren. Ook wanneer er net is gemaaid kunnen er losse grasaren in het gras liggen. Controleer je hond ook goed bij thuiskomst en verwijder alle losse grasaren. Denk hierbij niet alleen aan de voetjes, maar ook de oorschelpen, de oksels, de liezen en bij de staart. Bij honden die heel regelmatig last hebben, kun je overwegen om de haren wat korter te (laten) trimmen. Ook kun je schoentjes en/of een kapje voor over de oren overwegen. Is je hond vaak in de tuin? Loop dan ook regelmatig een rondje om de lange grassen met scherpe zaadjes weg te halen.