• Bel ons030 - 636 56 88

VacciCheck

Vaccicheck: bepaling van de hoogte van de antistoffen in het bloed tegen infecties

Vanaf heden kunt u ook bij ons in de kliniek de hoogte van de antistoffen in het bloed tegen de ziektes waartegen we vaccineren bij de hond laten bepalen. 
Wij proberen onze kennis van de moderne geneeskunde zo goed mogelijk up to date te houden zodat wij altijd met u mee kunnen denken en goed advies kunnen geven over de beste zorg voor uw dier. 
Al jarenlang is er discussie over of wij onze dieren niet “over-vaccineren”.

Wat is titerbepaling?

Titerbepaling betekent eigenlijk simpel gezegd dat we kijken of de hond nog genoeg antistoffen in het lichaam heeft tegen ziekten waartegen we enten. Is de bloedtiter van de afweerstoffen nog hoog genoeg dan hoeft u (nog) niet te vaccineren

Voor welke ziekten is titerbepaling mogelijk?

Titerbepaling is mogelijk voor Leverziekte, Hondenziekte en Parvo, ofwel; de cocktail. 
De enting tegen de Ziekte van Weil (leptospirose) is een ander soort enting, die maar een jaar werkzaam is en hiervoor kan geen bloedtiter worden bepaald. De enting tegen de ziekte van Weil zal dus jaarlijks gegeven moeten blijven worden wilt u dat uw hond daartegen beschermt is.

Moet ik een titerbepaling doen? 

Nee, absoluut niet. Het entingsschema dat wij aanhouden is erop gericht op maat te vaccineren. Dat betekent dat we zo min mogelijk enten, terwijl we nog wel een goede bescherming tegen de ziektes kunnen waarborgen. Dus niet elk jaar de cocktail maar eens in de drie jaar en daartussen alleen de Leptospirose enting en eventueel besmettelijke hondenziekte (Kennelhoest).

Wat is een reden om wel te titerbepaling te doen?

Er is gebleken dat bij veel honden de enting tegen Hondenziekte, Parvo en Leverziekte (cocktail) langer bescherming biedt dan de 3 jaar die wij aanhouden. Met titerbepaling kunnen wij meten of het al nodig is om de cocktail te geven en kan de vaccinatie eventueel uitgesteld worden.
NB: Het is overigens wel zo dat er pensions/opvangadressen zijn die een goede titeruitslag niet toestaan en verplichten om de hond te enten volgens het voorgeschreven vaccinatieschema.

Hoe werkt titerbepaling? 

Voor het titeren hebben we een paar druppels bloed nodig van de hond. Deze worden getest. Na 20-25 minuten hebben wij de uitslag en weten we of het nodig is om de cocktailenting te geven.